30 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση για τις λίστες συγγραμμάτων

Συνάδελφοι, μετά από τις πρώτες διεργασίες το σχήμα Ανεξάρτητων Φοιτητών Μηχανικών Η/Υ παίρνει σάρκα και οστά. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ξεκινήσει τις τακτικές συνελεύσεις σχήματος, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλους να έρθουν και να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουμε για θέματα που μας αφορούν άμεσα ως φοιτητές. Το Α.Φ.Μ.Η/Υ είναι μία αυτόνομη πρωτοβουλία και πίσω μας δεν κρύβεται κανένα πολιτικό κόμμα ή κάποιος πολιτικο-κοινωνικός φορέας ή οργάνωση. Όσοι έχουν ήδη παρευρεθεί στις συνελεύσεις του σχήματός μας, θα έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε και συμμετέχουν σε αυτήν άτομα με διαφορετικές απόψεις, που κυρίαρχο κοινό στοιχείο είναι η απογοήτευση για τον τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών του συλλόγου μας, με τρανταχτό παράδειγμα την Γ.Σ. που έχει πάψει προ πολλού να είναι μια γόνιμη συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και λήψης ουσιαστικών αποφάσεων από το σύνολο του συλλόγου φοιτητών.

Μετά την απογοητευτική κατάσταση που αντικρίσαμε στις εκλογές του Συλλόγου μας και το τεράστιο ποσοστό αποχής, βλέπουμε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ένα βήμα όπου θα μπορούν να εκφράζονται οι φοιτητές ελεύθερα. Η «απάθεια» που προσπαθούν ορισμένοι να μας κάνουν να ενστερνιστούμε απέναντι στις διαδικασίες του Συλλόγου δεν πρέπει να περάσει. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δικαιώματα που έχουμε μέσα στον σύλλογο, ως «αγγαρεία», υποχρέωση ή ως κάτι που δεν μας αφορά άμεσα! Δεν θα πρέπει να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για θέματα που μας αφορούν και για προβλήματα που είναι δικά μας!

Λίστες Συγγραμμάτων

Στην προηγούμενη ανοιχτή συνέλευση του σχήματός μας, κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα βιβλία και που αυτό απορρέει από τις λίστες συγγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να κοντεύει να ολοκληρωθεί και το δεύτερο εξάμηνο, να πρέπει να παραδώσουμε εργασίες και να μην έχουμε ακόμα πάρει τα βιβλία. Η λίστα συγγραμμάτων σαν μεμονωμένο γεγονός , θα μπορούσε να είναι μία θετική εξέλιξη από την άποψη ότι μας δίνεται το δικαίωμα της επιλογής του συγγράμματος που -κατά την κρίση του καθενός- είναι καλύτερο στο κάθε μάθημα. Όμως από την στιγμή που δεν έχουμε την δυνατότητα να μπορέσουμε να δούμε τα συγγράμματα και να κρίνουμε ποιο θα επιλέξουμε, καθώς και το ότι κανείς δεν μας ενημερώνει για το περί τίνος πρόκειται το κάθε σύγγραμμα, η διαδικασία της λίστας με την τωρινή της μορφή έχει γίνει ένα τεράστιο εμπόδιο για μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν και πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν , ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Όσον αφορά την ενημέρωση για τα συγγράμματα, θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές για το κάθε μάθημα να φτιάχνουν περιληπτικές αναφορές-κριτικές, αλλά και να ενημερώνουν τους φοιτητές στα πρώτα μαθήματα για το τι πραγματεύεται ακριβώς το κάθε ένα. Επίσης, πρόσφατα ακούσαμε ότι θα εφαρμοστεί από του χρόνου μία default λίστα και όσοι φοιτητές δεν δηλώνουν διαφορετικό σύγγραμμα, θα παίρνουν το βιβλίο που έχει δηλώσει ο καθηγητής του μαθήματος. Αυτό το γεγονός υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι μία θετική εξέλιξη όσον αφορά τον χρόνο που θα παίρνουμε τα βιβλία. Αν μετά την λήξη των δηλώσεων δεν δίνονται παρατάσεις , από την μία η γραμματεία θα έχει γρηγορότερα τον κατάλογο με το ποιος θα πάρει ποιο βιβλίο, ενώ ταυτόχρονα και όσοι δεν δήλωσαν θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους ένα σύγγραμμα και δεν θα μένουν «ξεκρέμαστοι». Κάτι άλλο που θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία, είναι να παρακαμφθεί η γραμματεία από την σύνταξη του καταλόγου με τα ονόματα, με το να γίνει η διαδικασία πλήρως ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη. Ούτως ή άλλως, αφού για την δήλωση χρειάζεται ο κωδικός πρόσβασης στο σύστημα για τον καθένα μας, είναι υπ’ ευθύνη μας το να μην μπορεί κάποιος άλλος να «μπει» με τον κωδικό μας και να έχουμε πρόβλημα με τις δηλώσεις.

Όσον αφορά για το ποια βιβλία θα έχουμε, μέχρι να πάρουμε τα δικά μας στα χέρια μας και το πώς θα μπορούμε να κρίνουμε ποιο είναι καλύτερο για μας όταν δηλώνουμε, προτείνουμε η σχολή να αγοράσει τα βιβλία αυτά σε ηλεκτρονική μορφή και να μας τα παρέχει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της, με την χρήση του κωδικού πρόσβασης που έχουμε. Αυτό αργά ή γρήγορα θα πρέπει να γίνει και για την περαιτέρω εξυπηρέτησή μας για τις διάφορες εργασίες που καλούμαστε να κάνουμε και χρειαζόμαστε επιπλέον επιστημονικό υλικό.

Από την άλλη βλέπουμε ότι ασχέτως του εκδοτικού οίκου, όλα τα συγγράμματα δεν μοιράζονται από την σχολή, τον χώρο δηλαδή που βρισκόμαστε καθημερινά, αλλά θα πρέπει να τρέχουμε μεταξύ των μαθημάτων να τα παραλάβουμε από βιβλιοπωλεία στην πόλη της Πάτρας. Αυτό δείχνει ότι η σχολή μας έχει αδυναμία στο να διαχειριστεί θέματα που την αφορούν άμεσα, κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια. Στην τελική ξέρουμε πολύ καλά ότι τα βιβλία που δεν θα παραληφθούν από τα βιβλιοπωλεία, θα τα κρατήσει η ίδια η επιχείρηση και θα τα πουλήσει! Αν αυτά μένανε στα χέρια της σχολής μας και του πανεπιστημίου γενικότερα, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και η γνώση να μην γίνει για μια ακόμα φορά εμπόρευμα, αλλά να μείνει στα χέρια μας και να την χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας!

Εν κατακλείδι, αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι ότι αυτά και άλλα πολλά θέματα –στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενες ανακοινώσεις μας- μας αφορούν όλους και θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούμε όλοι, να δράσουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας ως φοιτητές! Με την απάθεια και την αδράνεια δεν επιτεύχθηκε ποτέ κανένας στόχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου