11 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ Σ.Φ.!

…ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Πολλές φορές η έννοια της ανεξαρτησίας από πολλούς εσκεμμένα ή όχι παρερμηνεύεται. Εμείς δηλώνουμε ανεξάρτητοι, από την στιγμή που δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κάποιου κόμματος ή του οποιουδήποτε κοινωνικοπολιτικού φορέα ή οργάνωσης, παρά μόνο το συμφέρον του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής μας. Βασικό χαρακτηριστικό μας είναι ότι οι απόψεις που εκφράζουμε πηγάζουν από κοινού και από τα κάτω μέσω συνεχούς συζήτησης και συνδιαμόρφωσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ευθύνη κάθε πράξης μας βαραίνει εμάς τους ίδιους και κανέναν άλλον.
Με την πρώτη εμφάνιση του σχήματος πολλοί προσπάθησαν να μας βάλουν κάποιες ιδεολογικές ταμπέλες, προτού καν μας ακούσουν. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο καθένας, είναι να κρίνει τα λόγια και τις πράξεις μας πέρα από την οποιαδήποτε ιδεολογική οριοθέτηση. Ακόμα και να αποδεχόμασταν ή να αυτοαποκαλούσαμε το σχήμα μας με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, δεν σημαίνει αυτόματα το ότι θα μας εξέφραζε στην πραγματικότητα αυτός ο όρος. Γι’ αυτό προτιμούμε να μας κρίνουν οι άλλοι όχι για το «φαίνεσθαι», αλλά γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε.

…ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ

Από τους πρωταρχικούς προβληματισμούς μας ήταν ότι παρότι υπήρχαν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του Συλλόγου μας, αυτοί δεν ήταν εν γνώσει του συνόλου των φοιτητών. Αφού το Καταστατικό ήρθε στα χέρια μας (και στα χέρια όλων των συμφοιτητών μας), σταθήκαμε σε ορισμένα σημεία.
-Άρθρο 9 γ: Σκοπός του σωματείου είναι «η ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών σαν άμεσα ενδιαφερομένων, στην λήψη αποφάσεων για οποιοδήποτε φοιτητικό θέμα». Όπως θα έχουμε όλοι διαπιστώσει η πλειοψηφία των φοιτητών βλέπει τις διάφορες διαδικασίες του Σ.Φ. ως κάτι που δεν τους αφορά άμεσα και γι’ αυτό έχουν απαξιώσει στην ουσία την οποιαδήποτε ενασχόληση με τα θέματα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μας κινητοποιούν όλους και να μας εγείρουν το ενδιαφέρον.
-Άρθρο 19: «Στην Γενική Συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μέλη του Συλλόγου που είναι ταμειακά εντάξει και αυτή βρίσκεται σε απαρτία εφ’ όσον μετέχουν οι μισοί (50%) του συλλόγου σε αυτή. Αν δεν πραγματοποιηθεί η απαρτία, η Γενική Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά την αντίστοιχη μέρα και ώρα της επόμενης βδομάδας στον ίδιο τόπο και χρόνο με τα ίδια θέματα, οπότε και βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών». Πραγματικά, δεν είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο να γίνονται συνελεύσεις όπου θα παρευρίσκεται και θα συμμετέχει αριθμός φοιτητών ίσος με το 50% όσων ψήφισαν στις εκλογές, δηλαδή με περίπου 320 άτομα περίπου. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με τα προλεχθέντα, ότι δηλαδή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο απαξίωσης των διαδικασιών του Σ.Φ. και δυστυχώς αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο του δικού μας συλλόγου. Από την στιγμή που ο σύλλογος είναι διασπασμένος σε πολλά μικρά κομμάτια, το οποία δεν έχουν το παραμικρό ίχνος επικοινωνίας μεταξύ τους και δεν δείχνουν το παραμικρό ίχνος συνεργασίας, τότε το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει συσπείρωση του συνόλου του γύρω από μια ισχυρή απόφαση, αλλά και ούτε οι διαδικασίες όπως η Γ.Σ. να αποκτήσουν την απαραίτητη μαζικότητα που είναι ως προς το συμφέρον όλων μας.
-Άρθρο 25: «[…]Μετά την προθεσμία αυτή ανακοινώνονται επίσημα από την Εφορευτική Επιτροπή οι συνδυασμοί και τα ονόματα των υποψηφίων. Σε κάθε ψηφοδέλτιο υπάρχουν το πολύ τόσοι υποψήφιοι όσος ο αριθμός των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου ή οι θέσεις των αντιπροσώπων στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος με την έννοια του νόμου Ι264/82». Πραγματικά ο τρόπος που δεν τηρείται αυτή η διάταξη του καταστατικού είναι αν μη τι άλλο εμφανής. Όταν βάσει του καταστατικού αναφέρεται ότι σε κάθε συνδυασμό ψηφοδελτίων, μπορεί να υπάρχει μονοψήφιος αριθμός ατόμων και στα ψηφοδέλτια υπάρχουν δεκάδες υποψήφιοι, βλέπουμε πόσο σέβονται όλοι στην ουσία τον Σύλλογο.
Η λογική των εκλογών έχει πλέον αλλάξει. Η πλειοψηφία που ψηφίζει στις εκλογές, ψηφίζει βάσει κομματικών και άλλων άσχετων χαρακτηριστικών και όχι για το ποιος είναι ο καλύτερος για να υπερασπίσει και να παλέψει για τα συμφέροντά μας. Η κατάσταση αυτή είναι πλέον δεδομένη όχι μόνο για την σχολή μας, αλλά για όλες τις σχολές στην Ελλάδα. Όμως, το πόσο πολύ δεν εκφράζεται ο κόσμος από αυτή την κατάσταση, φαίνεται και από τα ποσοστά αποχής από αυτή την διαδικασία που έχει μετατραπεί σε πανηγύρι. Στις περσινές εκλογές στην σχολή μας ψήφισαν συνολικά 635 άτομα, από την στιγμή που το σύνολο των προπτυχιακών φοιτητών του τμήματός μας είναι πάνω από 1200 άτομα. Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει όσοι απαξιώνουν με τις κινήσεις τους την διαδικασία των εκλογών ότι ουσιαστικά κάνουν κακό σε όλους μας, μιας και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με τέτοια ποσοστά αποχής, δεν μπορούν να γίνουν ευρέως αποδεκτοί από τον φοιτητικό σύλλογο και άρα να μας εκπροσωπήσουν ουσιαστικά.
-Άρθρο 39: «Στο τελευταίο 15ήμερο του Νοέμβρη για όλα τα έτη και τους σπουδαστές που βρίσκονται στο πτυχίο και στο πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη για το Α’ Έτος συγκαλούνται συγκεντρώσεις ετών με σκοπό την ανάδειξη αντιπροσώπων ετών […]. Οι αντιπρόσωποι έτους μεταφέρουν τις προτάσεις των μελών του Συλλόγου του έτους στο Δ.Σ. για τα προβλήματα του έτους, που σχετίζονται με την προώθηση των συνδικαλιστικών αιτημάτων του, τον προβληματισμό των μελών για τα γενικότερα προβλήματα του Συλλόγου. Μεταφέρουν επίσης στις συγκεντρώσεις των φοιτητών του έτους τις αποφάσεις και απόψεις του Δ.Σ». Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η λειτουργία του Σ.Φ. με τα σημερινά δεδομένα ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Μία λειτουργία, όπως είναι οι αντιπρόσωποι και οι συνελεύσεις ετών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εκφραστούν καλύτερα οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας, υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Σίγουρα το καταστατικό ενός Συλλόγου είναι μια βάση συμφωνίας των μελών του προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο και μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών να προασπίσουν τα συμφέροντα και δικαιώματά τους. Κάποιοι μπορεί να διαφωνήσουν με τα παραπάνω λεγόμενα και ειδικά όσον αφορά το θέμα των εκλογών να πουν ότι είναι περισσότερο δημοκρατικό να βάζει όποιος θέλει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό που επιθυμεί. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προϋπάρχουσα βάση συμφωνίας του συλλόγου! Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν δύο τρόποι να λυθεί το πρόβλημα. Ο πρώτος είναι να λειτουργούμε όλοι βάσει του καταστατικού και ο δεύτερος είναι να πούμε ότι δεν μας εκφράζει αυτό το καταστατικό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησής του, που όμως μετά θα πρέπει να το εφαρμόζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου